Google Ads för B2B – vad skiljer SEM för B2B från B2C?

Vad skiljer SEM för B2B från B2C? Google Ads för B2B var temat för sökbyrån Pineberrys webinarium om vad som skiljer SEM gentemot företag från sökmotorsmarknadsföring gentemot konsumenter.

Webinariet hölls av Michael Wahlgren (grundare) och Simon Davidsson (Head of SEM) på Pinebetty. Det var ett jättestort intresse med närmast 650 deltagare.

”Google Ads för B2B funkar lika bra men det finns en fördom att det inte skulle funka”, säger Simon Davidsson. ”Främst därför att det är mer komplexa köp, att det är svårare att se värdet och svårare att mäta resultat”, fortsätter han. ”Men grunderna är samma t.ex. i att behövs relevans i annonserna och rätt kontostruktur”.

Simon Davisson och Michael Wahlgren på Pineberry
Simon Davisson och Michael Wahlgren på Pineberry

Simon och Michael gick igenom fem punkter på vilka Google Ads för B2B kan skilja sig från Google Ads för B2C.

1. Klickpriserna inom B2B är högre

Värdet av trafiken som genereras är högre eftersom det blir större intäkter. Då finns det också bättre marginaler i kronor för att investera i SEM.

Klickpriserna för SEM gentemot konsumenter är 3 till 7 kronor. För B2B kan klickpriserna vara 50, 100 och 150 kronor. Det ställer också krav på annonsören att veta vad en kund är värd.

2. Svårare mäta värdet för SEM inom B2B

Ett köp inom B2B tar längre tid. Det är ofta en komplex köpprocess med fler inblandade. Det räcker därför inte med att bara mäta trafik från Google Ads till kontaktformulär.

Du måste istället se priset för hela processen som har lett till en konvertering. Annars missar du bra kunder eller kvalitativ trafik.

Trafik som skapas via Google Ads måste dessutom jämföras med andra kanaler som har skapat leads, t.ex. telefon, chat och e-mail. SEM har kanske hjälpt till att dessa kanaler har skapat leads.

3. Svårare att mäta värdet med Google Ads inom B2B

Många som jobbar med Google Ads inom B2B missar titta på kvalitén som leadsen som har kommit in. Bästa tipset är att manuellt gå igenom leads, göra kopplinagr till t.ex. Salesforce och även analysera konverteringar som görs offline.

Du kanske hittar gemensamma nämnare för bra och dåliga leads. Då kan du redan tidigt i Google Ads filtrera bort dåliga leads och optimera för bra leads.

En fälla här är att du kanske genom dålig annonscopy har fått in många B2C-sökningar.

4. För lite data för SEM inom B2B

Jämfört med B2C är datan (t.ex. visningar och klicks på Google Ads, besök och konverteringar på sajten) för liten.

Ett tips är att gå på erfarenhet och känsla. Optimera där du har mest trafik.

Begränsat beslutsunderlag för SEM inom B2B
Begränsat beslutsunderlag för SEM inom B2B (källa: Pineberry)

5. Svårare växla upp med Google Ads inom B2B

När annonsörer inom B2C ser att något går bra kan de växla upp genom nya produkter, variationer, tillbehör och kringprodukter. För annonsörer inom B2B är det utmanande att växa på det sättet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s