Om mig

Jag heter Konstantin Irina, bor i Nacka och har i nästan 20 år jobbat som expert och chef för inhousebyråer inom digital marknadsföring, kommunikation och transformation på bl.a. ICA, Philips, Electrolux, SCA / Essity, Wayfinder / Vodaphone och offentliga sektorn. Idag är jag marknadschef på Arbetsförmedlingen.

Här kommer några exempel på projekt & kampanjer som jag har jobbat med tidigare:

Förflyttning av kundkontakten från kontor till digital självservice – B2B / B2C

Arbetsförmedlingen logotyp

Arbetsförmedlingen har utifrån uppdrag från politiken stängt över 130 fysiska kundtorg samt minskat sin personalstyrka med över 4.000 personer. Mitt uppdrag var att med hjälp med marknadsföring (traditionell och digital marknadsföring, content marketing, SEM, SEO, CRO & CRM) flytta dessa kunder till digitala tjänster för självservice. Något som visade sig helt rätt nu i stundande Corona-krisen.

Det gäller arbetslösa som ska klara av sin ”process” med Arbetsförmedlingen (inskrivning, aktivitetsrapportering mm), småföretagare som ska hitta personal (annonsera lediga platser i Platsbanken – nordens största karriärsajt, söka kandidater, intervjua kandidater på distans med Snabbintervjuer mm), ungdomar som ska välja karriärväg (tjänsten Intresseguiden) och folk som har jobb men ska byta karriär (tjänsterna Platsbanken, Hitta jobb).

Kännedom om digital självservice har gått upp från 43 till 51 %. Intentionen att använda digitala tjänster har ökat från 55 till 65 %, Positiva associationer av varumärket har vuxit med upp till 10 % inom alla segment. Andel arbetssökande som anmäler sig digitalt har vuxit från 76 till 92 %. Andel arbetssökande som rapporterar aktiviteter digital har stigit från 90 till 93 %.


Driv din ICA-butik i mobilen – B2B

ICA

Målet om att ICAs 1.500 handlare ska kunna driva en del av sin butik i mobilen och iPads genom lansering av en intern AppStore med mobila versioner av olika affärssystem men också egenbyggda appar för t.ex. affärsnyheter.

Nordens bästa digital arbetsplats

Projektet belönades med Digital Workplace Award 2017 för bästa mobila vision.

Digital transformation av ICAs informationsavdelning – B2B / B2E

Digitalisering av ICAs informationsavdelning som jobbar både gentemot 1.300 handlare, deras 44.000 medarbetare och ICAs 22.000 medarbetare. Fokus var på framtagning av en digital strategi, utveckling av kompetenser och arbetssätt, digitalisering av kanaler (mobila appar, digitala nyhetsbrev, digital signage, intranät), införande av nya innehållsformat (t.ex. video) och uppföljning (formulering av KPIer, framtagning av rapporter och dashboards).

Arbetet har belönats med en nominering till ICA Gruppens egen ICA Value Award inom ledarskap. Medarbetarenkäten visade en förbättring av upplevd kompetens från 27 % till 76 %.


PhilipsDigital transformation av Philips marknadsavdelning – B2C / B2B

Flytt av Philips marknadsföring för konsumentprodukter från traditionella kanaler till en digital marknadsmix enligt Googles Zero Moment of Truth. Här ingick formulering av en digital strategi, rekrytering av ett digitalt team, uppbyggande av always on-kanaler (främst CRM / kundklubb / digitala nyhetsbrev, mobil produktwebb & SEO, prisjämförelse, digitala konsumentpaneler med Smartson och Buzzador, social media samt test & reviews), genomförande av upp till 13 digitala kampanjer per år och uppföljning.

Arbetet har belönats med en nominering till månadens Philips-entreprenör.

Virala kampanjer för Philips Wake Up Light – B2C

Tillsammans med Pronto Communications och Deportivo genomförde mitt team två år i rad virala kampanjer för Philips Wake Up Light i de fyra nordiska länderna. Philips ökade sin försäljning av lampan med flera hundra procent och behöll sina marknadsandelar trots många copycats.

Kampanjerna belönades med bl.a. guld och silver i The Lovie Awards, en nominering til WEBBY People’s voice samt tre guld och två silver i The Communicator Awards.

13 digitala konsumentkampanjer per år för Philips – B2C / B2B

Mitt digitala marknadsteam genomförde upp till 13 digitala kampanjer per år för Philips konsumentprodukter (elektriska tandborstar, rakapparater, köksprodukter, ljud & bild, produkter till föräldrar etc.) i de fyra nordiska länderna. Vi kombinerade egna och förtjänta always on-kanaler med köpt annonsering (främst sök-, video-, social, native och mobil annonsering men även klassisk bannerannonsering) som drev trafik till återförsäljarnas e-handelssajter och Philips webshop.


SCA - Svenska Cellulosa AktiebolagetModernisering av SCAs globala webbplattform – B2B

SCA (dagens Essity) hade i design, funktion och innehåll en koncernsajt och global webbplattform som vände sig främst till analytiker och media. Det blev en förvandling till att funka även för B2B-kunder inom dåvarande skogs-, pappers-, hygien- och förpackningsverksamheten, potentiella medarbetare, konsumenter och folkrörelser.

Koncernsajten har belönats med bl.a. Sveriges bästa och Europas tredje bästa Corporate webbplats i Comprends webbrankning flera år i rad samt Nordens näst bästa hållbarhetssida.

Uppbyggnad av SCAs närvaro i social media – B2C / B2B

När jag såg att SCA (dagens Essity) får sin huvuddel av intäkterna från hygienverksamheten var det viktigt att bygga upp SCAs närvaro på social media för målgrupperna konsumenter (Facebook, YouTube), potentiella medarbetare (LinkedIn), analytiker (Slideshare) och beslutsfattare (Twitter).

Social media höjde kontakten med relevanta målgrupper med 45 % inom ett år. Svenska Dagbladet gav SCAs Facebook-sida betyget VG.


ElectroluxLansering av Electrolux globala intranät – B2E

Electrolux hade vuxit mycket genom uppköp av t.ex. Wascator, Husqvarna, Zanussi, AEG och Eureka. Uppdraget var därför att skapa ett intranät som bidrar till en gemensam företagskultur, skapar direktkanaler mellan ledningen och medarbetarna, och är i innehåll en kombination mellan DN och Expressen.

Intranätet utnämndes av Nielsen Norman Group till en av världens 10 bästa.

Uppbyggnad av Electrolux internkommunikation i Sverige – B2E

Electrolux verksamhet hade ett 15-tal fabriker, kontor, serviceenheter och lager där internkommunikationen vara avgränsad till egna verksamheten. Jag byggde upp ett ett råd av fabrikschefer och personalansvariga för att gemensamt driva en kanal på det globala intranätet.