Google Shopping-listning blir gratis i USA & därefter i hela världen

Många återförsäljare och småföretag med e-handel har det tufft pga covid-19: Deras kunder får inte handla fysiskt och digital marknadsföring kan vara kostsam. From veckan 18 blir det gratis att lista produkter i Google Shopping-fliken i USA och därefter successivt på övriga marknader. Oklart när det är Sveriges tur.

Listning av produkter i Google Shopping
Listning av produkter i Google Shopping i mobilen

Google förklarar att beslutet hänger ihop med stundande Corona-krisen där många företag med e-handel har ekonomiska problem. Så här säger Bill Ready, chef för verksamhetsområdet Commerce:

While this presents an opportunity for struggling businesses to reconnect with consumers, many cannot afford to do so at scale.

Det innebär fördelar för både återförsäljare som nu kan exponera sina produkter i sökresultaten och kunder som nu har möjlighet att se ett större utbud och e-handla utan att behöva riskera hälsan. Google tjänar också i längden på det här:

 • Det är en bra PR-kampanj som visar att Google bryr sig om företagare och konsumenter.
 • Sökresultaten i Google Shopping berikas, något som stärker sökmotorns betydelse.
 • Många företagare kommer säkert vara kvar och betala för tjänsten så snart krisen är över.

AdWeek skriver att gratis listning i Google Shopping hänger mindre ihop med covid-19 utan att den antagligen beror på att Google Shopping aldrig funkade som den ska. Konsumenter föredrar helt enkelt organiska sökresultat. Bara 9 % av klicken kommer från betalda sökresultat. På vissa marknader använder konsumenter hellre Amazon.

Karusell med produkter från Google Shopping
Karusell med produkter från Google Shopping i mobilen

När rullas gratis listning i Google Shopping-fliken ut?

Google kommer veckan 18 att göra listningen gratis i USA. Därefter ska kostnadsfria Google Shopping-listningen rullas ut successivt i resten av världen fram till årets slut. Det är dock oklart om den här möjligheten bara gäller under krisen eller om det kommer blir en permanent åtgärd. Mycket talar för att det är en bestående åtgärd.

Du måste vara användare av Google Merchant Center (se mer info längre ner) för att kunna lista dina produkter. Bäst att anmäla sig redan nu och slå till när utrullningen har nått Sverige. I fall du säljer i USA så är det nästa vecka som gäller.

Vad händer med betalande kunder?

Det kommer fortfarande att vara möjligt för dig att betala för en topplacering i Google Shopping-fliken. Du betalar endast när en kund klickar sig vidare från produkten till din webshop. Fördelarna att fortsätta betala är:

 • Topplacering i Google Shopping-fliken
 • Synlighet i reklamkarusellen i Google sök
 • Antagligen även listning i Google bildsök, Google Lens, Gmail och andra reklamkanaler utanför Google Shopping-fliken.
Produktinformation i Google Shopping
Produktinformation i Google Shopping i mobilen

Du kan också välja att strategiskt betala för extra synlighet av vissa produkter medan du listar de andra gratis i Google Shopping.

Hur får du dina produkter listade i Google Shopping?

För att kunna sälja dina produkter i Google Shopping-fliken måste du vara en användare av Google Merchant Center.

I fall du redan är användare av Google Merchant behöver du inte göra någonting för att listas gratis i Google Shopping-resultaten. Men du måste först välja Growth, därefter Manage programs i vänsternavigeringen och därefter surfaces across Google.

I fall du har en e-handelslösning men inte är en användare av Google Merchant så kommer du behöva genomgå Googles (inte så snabba och helt problemfria) onboarding-process. Google lovar dock att registreringen ska bli lättare och snabbare under de kommande veckorna.

Hur blir du användare av Google Merchant Center?

Först behöver du ett Google-konto, typ Gmail. Därefter går du till merchants.google.com och anmäler dig. Du kommer att behöva bl.a. ange

 • information om ditt företag
 • landet i vilket ditt företag är registrerat
 • ett användarnamn, om det nu är ditt varumärke, företagsnamn, webbadress eller namn på butiken.

Google Merchant Center väljer tidszon automatiskt.

Därefter laddar du upp dina produkter och skickar in produktinformation via ett flöde. Listningen i Google Shopping består av få element som avgör om kunden väljer just din produkt:

 • Produktbild
 • Produktens namn som kan innehålla varumärke (nämn gärna först om det är ett känt varumärke), viktigaste egenskaper och funktioner (USP:ar!)
 • Pris
 • Ditt användarnamn

Efter kundens första klick finns det mer yta för att fylla på med produktinformation.

Samarbete mellan Google och PayPal

Google jobbar redan idag med Shopify, WooCommerce och BigCommerce. Även ett partnerskap med PayPal inom Google Shopping lanseras. I fall du redan jobbar med någon av dessa e-handels- och betalningslösningar så kommer onboarding till Merchant Center bli lättare för dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s