Studie: 42 % av B2B-företagen i Sverige, Norge & Danmark säljer digitalt

Litium har just publicerat fjärde upplagan av sin e-handelsrapport Scandinavian B2B commerce 2020. Nytt är att förutom Sverige så har de också frågat B2B-företag (grossister, distributörer, återförsäljare, tillverkare, konsultföretag och tjänsteföretag) i Norge och Danmark.

Litium har frågat 1000 beslutsfattare under november 2019. Så här kan vi inte tolka in hur / om Corona skulle ha påverkat handeln mellan företag. [ Klicka här för att ladda ner rapporten ]

Grossister och distributörer bäst på e-handel

42 % av B2B-företagen i Sverige, Norge & Danmark säljer digitalt. Men det skiljer sig kraftigt mellan vilken typ av företag det handlar om. Grossister, distributörer och återförsäljare är mer benägna att använda egna e-handelslösningar, EDI (Electronic Data Interchange där elektroniska standardiserade meddelanden skickas mellan två företags affärssystem), inköpsportaler och digitala marknadsplatser.

Tillverkningsindustrin och konsultföretag är däremot sämre på att sälja sina tjänster digitalt.

Även företagsstorleken spelar roll. Ju större företaget är desto bättre är man på att erbjuda e-handel: 59 % av företagen med en omsättning på över 200 miljoner SEK, DKK eller NOK säljer digitalt.

litium scandinavian b2b commerce 2020 - vilja b2b-företag erbjuder e-handel

Vilka b2b-företag erbjuder e-handel? Källa: Litium scandinavian b2b commerce 2020

53 % har egen webshop med inloggning

De flesta företag använder använder i genomsnitt 1,8 säljkanaler. 53 % har sin egen webshop med inloggning för att kunna göra ett köp. Här dominerar så klart grossisterna.

litium scandinavian b2b commerce 2020 - vilka digitala säljkanaler använder b2b-företag

Vilka digitala säljkanaler använder b2b-företag? Källa: litium scandinavian b2b commerce 2020

Social media största trafikgeneratorn

84 % av de skandinaviska B2B-företagen jobbar aktivt med att driva trafik till webbplatsen och webbshopen och konvertera besökarna till kunder. Men bara 42 % har kartlagt sina kunders digitala köpresa. De andrar förlitar sig antagligen på slump, historisk data, vana och intuition.

48 % använder sig av social media (oklart om det är organiskt eller betalt), följt av sökmotorsoptimering, e-mailmarknadsföring och sökmotorsmarknadsföring med 38 % var. Klassisk bannermarknadsföring förlitar sig bara en kvart av B2B-företagen på.

litium scandinavian b2b commerce 2020 - hur driver b2b-företag trafik till sin e-handel
Hur driver b2b-företag trafik till sin e-handel? Källa: litium scandinavian b2b commerce 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s