Rapport visar på expertbrist inom marknadsteknologi / Martech

Wiraya och Odyssey har frågat marknadschefer om synen på marknadsteknologi, s.k. Marketing Technology, Marketing Tech eller Martech som automatiserar datadriven försäljning och kommunikation.

”A martech stack, is a number of different technologies from a number of different companies that’s meant to attract and retain customers in the most efficient way possible”, förklarar Scott Brinker, redaktör på ChiefMartec.com.

[Klicka här för att läsa mer om vad som menas med MarTech]

Martech 2015 enligt chiefmartec.com
Martech 2015 enligt chiefmartec.com

De tre viktigaste insikterna i rapporten är:

Experter efterfrågas: Marknadsavdelningen rekryterar experter med nischade kompetenser som SEO och YouTube istället för att förlita sig på konsulter. Med ökat fokus på data har också efterfrågan på analytiker vuxit.

Verksamheten beställer, IT utför: Marknads- och IT-chefer arbetar bra ihop, där marknadsavdelningen och andra verksamheter kravställer men IT utför. När omfattande regulativa krav införs är det dock ofta som marknadsavdelningen får stå tillbaka.

Tvärfunktionellt: Tydliga mål och nyckeltal utifrån kundresan har gjort att organisationen arbetar mer tvärfunktionellt än i silon.

Kapacitet saknas för att jobba med Martech

Enligt rapporten upplever de tillfrågade marknadscheferna att de inte har en optimal organisation och kapacitet för att jobba med Marketing Technology fullt ut.

Hur långt man har kommit verkar bero på vilken kompetens, processer och arbetssätt som finns inom organisationen för att jobba med kundfokuserat och få utväxling av teknikens möjligheter. Rekommendationerna på lösning är:

  • Skapa en kundresekarta som alla kan arbeta efter.
  • Skapa en organisation som är snabbrörlig.
  • Ta hjälp utifrån om du saknar analyskompetens.

[Läs hela rapporten Martech Sverige 2017]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s